3dimotiko
 
3o Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω "Ν. Πολίτης"
Iερολοχιτών 1,
Αιγάλεω, 12244
τηλ. γρ. εκπ/κών: 2105623997
τηλ. Δ/νσης: 2105445174 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
 

 

map3dsx

 

 

Γενικές πληροφορίες για το εργαστήριο πληροφορικής μας

Στο χώρο του σχολείου μας λειτουργεί αίθουσα πληροφορικής εξοπλισμένη με 10 σταθερούς σταθμούς εργασίας και 3 φορητούς. Επιπλέον για τις ανάγκες των μαθημάτων διατίθονται περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτής, σκάνερ και βιντεοπροβολέας.

 

Νικόλαος Πολίτης

 Iakovidis-Politis-student-Munich

Πίνακας του Νικόλαου Πολίτη από τον Γ. Ιακωβίδη με τίτλο ο "Ν. Πολίτης φοιτητής στο Μόναχο"

   Ο Νικόλαος Πολίτης γεννήθηκε Γιάννιτσα (Ελαιοχώριον Καλαμάτας) το 1852 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα και πέθανε στην Αθήνα το 1921) ήταν Έλληνας λαογράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τέσσερις γιούς, μεταξύ τους τον πρωτότοκο φιλόλογο και κριτικό βιβλίου Γιώργο Πολίτη, τον σκηνοθέτη και θεατρικό κριτικό Φώτο Πολίτη και τον νεότερο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκό Λίνο Πολίτη.

   .

Σπουδές

Ο Ν. Πολίτης από τα μαθητικά του χρόνια είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ζωή και, μαθητής γυμνασίου ακόμα, άρχισε να δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες σε περιοδικά, όπως η Ευτέρπη και η Πανδώρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλολογία και νομικά και το 1870 έγινε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Παρακολούθησε σπουδές στο Μόναχο, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον βυζαντινολόγο Καρλ Κρουμπάχερ.

   Επαγγελματικός βίος

   Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και από το 1884 κατέλαβε θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, αρχικά ως Τμηματάρχης Μέσης Εκπαίδευσης και έπειτα Γενικός Διευθυντής. Εισηγήθηκε μάλιστα τη διδασκαλία της δημοτικής στα σχολεία. Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διατέλεσε και πρύτανης.

   Συγγραφικό έργο

   Υπήρξε συνδιευθυντής του περιοδικού Εστία, μαζί με τον Γεώργιο Δροσίνη. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία (ο ίδιος είχε εισηγηθεί τον όρο «λαογραφία» ως αντίστοιχο των ευρωπαϊκών όρων Folklore και Volkskunde), το 1909 ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού Λαογραφία και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο. Το 1871 βραβεύτηκε για τη μελέτη του Νεοελληνική Μυθολογία

Τα σημαντικότερα έργα του είναι:

  • Μελέται επί του βίου των νεωτέρων Ελλήνων (2 τ., 1871-1874)
  • Σπυρίδων Λάμπρος, Νικόλαος Πολίτης, επιμ. (1896) (στα Γερμανικά). D Olympischen Spiele 776 - 1896 (Τόμος Α'). Αθήνα, Λειψία, Λονδίνο: Καρλ Μπεκ, F. Volckmar, H. Grevel and co. σελ. 218. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2010.
  • Παροιμίαι (4 τ., 1899-1902)
  • Παραδόσεις (1904)
  • Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού (1914)

   Η συμβολή του στη Λαογραφία

   Ο Πολίτης συστηματοποίησε το έργο της λαογραφίας, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του παραδοσιακού βίου: μνημεία λόγου (τραγούδια, παροιμίες, ευχές, διηγήσεις κ.α.), κοινωνική οργάνωση, καθημερινή ζωή (ενδυμασία, τροφή, κατοικία), επαγγελματικό βίο (γεωργικό, ποιμενικό, ναυτικό), θρησκευτική ζωή, δίκαιο, λαϊκή φιλοσοφία και ιατρική, μαγεία και δεισιδαιμονικές συνήθειες, λαϊκή τέχνη, χορός και μουσική. Η ενθάρρυνση της μελέτης της παραδοσιακής ζωής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη θεματική και την τεχνοτροπία των ποιητών της Γενιάς του 1880 και των εκπροσώπων της ηθογραφικής πεζογραφίας.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Wikipedia: Νικόλαος Πολίτης

ΑΠΘ: συλλογή Ν. Πολίτη

 

Νικόλαος Πολίτης

Εργα Μαθητών του σχολείου μας στα πλαίσια της τελετής ονοματοδοσίας του σχολείου μας από "3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω" σε "3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω "Νικόλαος Πολίτης". Σχολικό Έτος 2012-13.

Συντονίστρια εκπ/κός τελετής: Πόπη Χαραλαμποπούλου Κανάκη
της οποίας η συνεισφορά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης είναι ανεκτίμητη.

Έργα των μαθητών του Σχολειου μας, εμπνευσμένα από τη λαϊκή μας παράδοση (κεντήματα, κεραμική, εργασίες)

 

{gallery}stories/logo/FolkTradition/01studentWorkFolkTradition{/gallery}

diaxwristiko artrwn

Λαϊκή παράδοση: Ακριτικά - Κλέφτικα

{gallery}stories/logo/FolkTradition/02Folk_trad_Akritika_kleftika{/gallery} 

 diaxwristiko artrwn

Ιστορικά - Παραλλογές

{gallery}stories/logo/FolkTradition/03historicparalloges{/gallery}

 diaxwristiko artrwn

Γνωμικά

{gallery}stories/logo/FolkTradition/04Gnomika{/gallery}

diaxwristiko artrwn

Εποχικά, Περιγελαστικά, Θρησκευτικά, Μοιρολόγια

{gallery}stories/logo/FolkTradition/05SeasonalLaughReligiousMourn{/gallery}

diaxwristiko artrwn

Εργατικά, Παιδικά, Ναναρίσματα, Ταχταρίσματα

{gallery}stories/logo/FolkTradition/06LabourChildren{/gallery}

diaxwristiko artrwn

Νυφιάτικα, Της Αγάπης, Της Ξενιτιάς

{gallery}stories/logo/FolkTradition/07BridesLoveImm{/gallery}

diaxwristiko artrwn

Έργα των μαθητών του σχολείου μας, εμπνευσμένα από παραδοσιακά κεντήματα

{gallery}stories/logo/FolkTradition/08TraditionalMotives{/gallery}

diaxwristiko artrwn

σελ: Νικόλαος Πολίτης: Λαϊκή παράδοση

 

SchoolPano1

Λίγα λόγια για την ιστορία του σχολείου μας και για τον Νικόλαο Πολίτη...

 

Η ιστορία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω «Νικόλαος Πολίτης»

   Το Σχολείο μας έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Μέσα στα σχεδόν ενενήντα χρόνια της ύπαρξής του βρίσκουμε αλλαγές όχι μόνο στο όνομα και τη δυναμικότητά του αλλά και την έδρα λειτουργίας του. Σύμφωνα με τα αρχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (Μαθητολόγια, Πράξεις Συλλόγου διδασκόντων, Πράξεις Σχολικής Εφορείας, Αλληλογραφία), σας παρουσιάζουμε μια σύνοψη της ιστορίας του 3ου Δημοτικού Σχ. Αιγάλεω.

   Το σχολείο ιδρύεται το 1926 ως «Διτάξιον Δημοτικόν Σχολείον Πυριτιδοποιείου». (Το παλαιότερο Μαθητολόγιο που έχουμε είναι του σχ. έτους 1926-27 και φέρει σφραγίδα με αυτή την επωνυμία). Με την ίδρυσή του ικανοποιείται η ανάγκη φοίτησης των μαθητών που κατοικούσαν στο τεταρτημόριο που βρίσκεται ΝΔ της συμβολής Ιεράς Οδού και Θηβών. Η περιοχή αυτή κατοικήθηκε κατά κύριο λόγο από εργαζόμενους στο Πυριτιδοποιείο, εργοστάσιο πυρίτιδας που λειτουργούσε από το τέλος του 19ου αι. στο Αιγάλεω (σημερινό Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω - Μπαρουτάδικο). Πληροφορίες για το Πυριτιδοποιείο εδώ.

   Το Σχολείο του Πυριτιδοποιείου στεγάστηκε στο χώρο που βρίσκεται στην Ιερά Οδό 267, απέναντι από την είσοδο του Δημοτικού Άλσους Αιγάλεω - Μπαρουτάδικου. Το 1929 ονομάζεται «Δημοτικόν Σχολείον Ελλ. Πυριτιδοποιείου Δ. Π. Αθηνών».

   Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Σχολείο μετονομάζεται σε «3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω» (ΦΕΚ ; 1953;). Συνεχίζει να λειτουργεί στο επί της Ιεράς Οδού 267 κτήριο έως και το Νοέμβριο του 1977. Ισχυρή καταιγίδα και ως επακόλουθο η υπερχείλιση του ρέματος που περνούσε πίσω από το κτήριο του Σχολείου, κατέστρεψαν το παλαιότατο έτσι κι αλλιώς κτίσμα. Το σχολείο μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στο κτήριο που θεμελιώθηκε το 1978 από τον Ι. Βαρβιτσιώτη, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ιερολοχιτών 1, όπου λειτουργεί ως σήμερα. Το 1994 (;) το Σχολείο πήρε την επωνυμία 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω «Νικόλαος Πολίτης» προς τιμή του σπουδαίου λαογράφου και ερευνητή της ελληνικής παράδοσης.

 

3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ Ή ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 («ΓΚΠΔ») και του Ν. 4624/2019, σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων στο πλαίσιο της διαδικασίας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων («ΥΠΑΙΘ»), ως Υπεύθυνο Επεξεργασίας.

Τα προσωπικά σας δεδομένα (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από το ΥΠΑΙΘ και την εκάστοτε σχολική μονάδα φοίτησης των μαθητών κατ’ εντολή του. Σκοπός της επεξεργασίας είναι η επικοινωνία των εκπαιδευτικών μαζί σας και ο συντονισμός της διαδικασίας της παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2020-2021 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Κατά τη συμμετοχή σας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (οι μαθητές/τριες) εισάγετε στην ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης συνεργαζόμενου με το ΥΠΑΙΘ παρόχου υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, κατ’ επιλογήν σας, όνομα ή όνομα χρήστη, τα οποία μπορεί να είναι τυχαία- εικονικά, αποκλειστικά προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων. Συστήνεται να συνδέεστε μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser) και όχι μέσω εφαρμογής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συλλέγονται μόνο τα συγκεκριμένα προσωπικά σας δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος συλλέγονται μεταδεδομένα, τα οποία παράγονται κατά τη χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και είναι απαραίτητα για τη διάγνωση των τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν και συνακόλουθα την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.  Tα  μεταδεδομένα αυτά περιλαμβάνουν: α) τη διεύθυνση IP, β) το αναγνωριστικό "User Agent", γ) τον τύπο υλικού, δ) τον τύπο και την έκδοση λειτουργικού συστήματος, ε) την έκδοση διακομιστή-πελάτη, στ) τη διεύθυνση Mac (κατά περίπτωση), ζ) την έκδοση εφαρμογής, η) τις υλοποιηθείσες ενέργειες (είσοδος, έξοδος, κοκ), θ) τις πληροφορίες σύσκεψης: i) τίτλος, ii) ημερομηνία και ώρα, iii) συχνότητα, iv) μέση και πραγματική συχνότητα, v) ποιότητα, vi) ποσότητα, vii) δραστηριότητα δικτύου και viii) συνδεσιμότητα.
Νομική βάση της επεξεργασίας είναι η εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον (άρ. 6 §1 περ. ε΄ ΓΚΠΔ), δηλαδή το δημόσιο αγαθό της παροχής εκπαίδευσης υπό καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνδυαστικά με την εκπλήρωση έννομης υποχρέωση του Υπευθύνου Επεξεργασίας (άρ. 6 §1 περ. γ΄ ΓΚΠΔ), η οποία προβλέπεται στο 12 αρ. 63 του Ν. 4686/2020. Ειδικά όσον αφορά στα μεταδεδομένα, χρησιμοποιούνται περαιτέρω για σκοπούς αποκλειστικά ερευνητικούς ή/ και στατιστικούς, αφού προηγουμένως ανωνυμοποιηθούν.
Νομική βάση της εν λόγω επεξεργασίας είναι η συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του Υπευθύνου Επεξεργασίας (αρ. 6 παρ. 1 περ. γ ΓΚΠΔ), όπως αυτή τίθεται από τη διάταξη του αρ. 1 πδ 18/2018, δηλαδή η διενέργεια στατιστικών αναλύσεων-ερευνών στο πλαίσιο της αποστολής του να αναπτύσσει και να αναβαθμίζει συνεχώς την παιδεία.
Τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να λειτουργήσει η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης θα διαγραφούν μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19. Τα προσωπικά σας δεδομένα που είναι ήδη αποθηκευμένα στα συστήματα του ΥΠΑΙΘ λόγω της ιδιότητάς σας ως μαθητών ή γονέων/ κηδεμόνων θα διατηρηθούν όπως ορίζεται στις σχετικές Πολιτικές του ΥΠΑΙΘ. Τα μεταδεδομένα που δημιουργούνται διαγράφονται μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2020-2021. Εφόσον έχετε καταχωρίσει τα πραγματικά σας στοιχεία (διεύθυνση ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου και ονοματεπώνυμο) στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, έτσι ώστε να μπορείτε να ταυτοποιηθείτε), μπορείτε να ασκήσετε το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων και εναντίωσης στην επεξεργασία αυτών (μόνο όσον αφορά στα μεταδεδομένα) με υποβολή αίτησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν ικανοποιήθηκε κάποιο αίτημά σας, έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (http://www.dpa.gr), Λ. Κηφισίας αρ. 1-3, ΤΚ 115 23, Αθήνα, τηλ. +30-210 6475600, φαξ +30-210 6475628.

Για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του ΥΠΑΙΘ (ΥΠΔ/DPO) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας άλλου προσώπου κατά τη διάρκεια των δικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις